"Geen twijfel mogelijk: regime gebruikte gifgas"

De Verenigde Staten maken zich op voor een aanval tegen Syrië. Na de eerdere verklaring van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wijst vicepresident Joe Biden voor het eerst openlijk met de vinger naar de Syrische president Bashar al-Assad. "Het is het Syrische regime dat verantwoordelijk is voor dit gruwelijke gebruik van chemische wapens in Syrië."
2012 Getty Images

"Zij die chemische wapens inzetten tegen weerloze mannen, vrouwen en kinderen, moeten aansprakelijk gesteld worden", zei Biden in een toespraak voor het Amerikaanse Legioen. De uitspraak van Biden borduurt voort op eerdere verklaringen in Amerika en daarbuiten. Dat Biden ze doet - hij is de hoogst geplaatste Amerikaanse functionaris die dat tot nog toe deed - is een duidelijk signaal dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten klaar zijn voor de actie.

Een volgende stap wordt waarschijnlijk het vrijgeven van de door de Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepte informatie. Informatie die moet aantonen dat het regime van Assad wel degelijk een direct gevaar vormt voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

De Amerikaanse en geallieerde interventie zou er ten vroegste donderdag komen. Dan pas komt het Britse parlement met spoed bijeen over de zaak. Er wordt verwacht dat het Britse Lagerhuis een motie zal goedkeuren die een Britse deelname aan de aanval mogelijk maakt.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron pleegden gisteren overleg over Syrië, het tweede al in enkele dagen tijd. Volgens ingewijden zou de actie tegen Syrië beperkt worden tot enkele dagen en het afschieten van Tomahawk-kruisraketten vanop zee.