ABVV plaatst koopkracht boven concurrentiekracht

Voor het ABVV is het crucialer dat de federale regering de investeringen aanzwengelt dan dat ze de loonhandicap van de bedrijven aanpakt. Dat zegt voorzitter Rudy De Leeuw in De Tijd.

De Wetstraat begint stilaan uit de zomerslaap te ontwaken. Dit najaar staan onder meer de concurrentiekracht van de bedrijven en de begrotingsbespreking op de agenda van de federale regering.

De socialistische vakbond vindt dat de regering daarbij moet kiezen om meer te investeren in infrastructuur en sociale zekerheid. Volgens De Leeuw is het cruciaal te stoppen met besparen, meer te investeren en niet aan de lonen te raken. België raakt alleen maar uit de crisis als er een stimulus komt die de gezinnen aanzet tot uitgeven, klinkt het.

De besparingen hebben volgens De Leeuw het consumentenvertrouwen aangetast. "De koopkracht goed verdelen over de bevolking: dat is de inzet van het debat na de zomer." De Leeuw beroept zich voor zijn pleidooi op economen als Paul Krugman, Joseph Stiglitz en Paul De Grauwe. "Het probleem zit bij de vraag naar producten en diensten. Dat is een fundamentele discussie die we echt moeten winnen."