Afrikamuseum Tervuren sluit eind november de deuren

De grondige vernieuwing van het Afrikamuseum in Tervuren staat na jarenlang wachten definitief in de startblokken. Na de sluiting eind november moet het op goed twee maanden helemaal leeg zijn, waarna de werken kunnen starten. Doel is in het najaar van 2016 helemaal klaar te zijn, klonk het woensdag bij een opgeluchte directeur Guido Gryseels.

"Eindelijk is de kogel door de kerk", zei ook staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), die samen met collega Philippe Courard (PS) de werken voorstelde in Tervuren. Het museum krijgt een grondige opfrisbeurt, inclusief airconditioning, restaurant en een mooie museumshop.

Het restaurant en de museumshop worden wel uit het eigenlijke museumgebouw gejaagd, legde architect Stéphane Beel uit. Zij krijgen onderdak in een modern, glazen paviljoen. Dat zal via een ondergrondse doorgang meteen ook dienstdoen als nieuwe ingang.

De keuze voor een afzonderlijk paviljoen moet helpen de unieke atmosfeer van het museum zoveel mogelijk te bewaren. Bedoeling is ook de oude vitrines te moderniseren en zo te kunnen behouden. Tegelijk zullen de originele ruimtelijke concepten en vergezichten naar het park dankzij de restauratie opnieuw opduiken.

Stof vergaren zal de collectie intussen niet doen. Volgens directeur Gryseels is er vanuit de hele wereld vraag naar de topstukken, die dan ook tijdelijk zullen verhuizen naar plekken als New York, Los Angeles of Parijs. De bekende olifant van het museum verhuist tijdelijk naar het Museum voor Schone Kunsten in Brussel.

De vernieuwing van het museum kreeg in 2006 al groen licht van de federale regering. Het prijskaartje bedraagt zo'n 51 miljoen euro. Het grootste deel van het museumpersoneel kan tijdelijk elders aan de slag.