Ban Ki-moon: "Inspecteurs hebben zeker vier dagen nodig"

De inspecteurs van de Verenigde Naties zijn vandaag voor de tweede dag op pad geweest in Damascus om de gifgasaanval van vorige week te onderzoeken. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben ze in totaal zeker vier dagen nodig om hun onderzoek naar behoren uit te kunnen voeren. Ze hebben met andere woorden nog zeker twee dagen werk.

Een konvooi van zes wagens van de Verenigde Naties vertrok vanmorgen vroeg aan het hotel waar de inspecteurs van de VN verblijven, zo stelden aanwezige journalisten vast. De inspecteurs voerden vandaag onderzoek uit in de wijk Ghouta, in de Syrische hoofdstad. Op 21 augustus vond daar een gifgasaanval plaats. Volgens plaatselijke artsen vielen daarbij zeker 350 doden. De Syrische rebellen spraken aanvankelijk over meer dan 1.000 doden.

De wijk Ghouta is in handen van de rebellen. Enkele westerse landen zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk achten het dan ook zo goed als zeker dat de aanval het werk is van de Syrische autoriteiten. De VN-inspecteurs zoeken uit wat er precies gebeurd is, welk(e) gas(sen) zijn gebruikt en als het even kan wie daarvoor verantwoordelijk is.

De inspecteurs begonnen maandag aan hun opdracht. Hartelijk werden ze niet ontvangen, want kort nadat ze waren vertrokken werden ze onder vuur genomen door een sluipschutter. Overheid en rebellen beschuldigden elkaar daarvan. Maar de inspecteurs gingen toch door met hun onderzoek. In de wijk Moadamiyat al-Cham vonden ze naar eigen zeggen een "productieve" verzameling van bewijzen.

Gisteren konden ze evenwel niet ter plaatse gaan, omdat hun veiligheid niet verzekerd kon worden. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken wees de rebellen met de vinger, omdat zij de wijk controleren. De rebellen lieten vandaag alvast verstaan dat de inspecteurs vandaag onder hun bescherming stonden. In de vroege namiddag keerden ze terug naar hun hotel.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon benadrukte vandaag dat de inspecteurs "tijd moeten krijgen om hun werk te doen". Volgens Ban Ki-moon zouden ze daar in totaal zeker vier dagen voor nodig hebben. In dat geval hebben ze met andere woorden nog twee dagen werk in Damascus. "Daarna moeten ze wetenschappelijke analyses uitvoeren en moeten we een rapport opmaken voor de Veiligheidsraad, voordat die de acties neemt die hij nodig acht", zei de secretaris-generaal.