Britten willen wachten, ondanks resolutievoorstel bij VN

Groot-Brittannië legt vandaag een resolutie over Syrië voor aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De tekst veroordeelt de chemische aanval van vorige week en laat "de noodzakelijke maatregelen om de burgers te beschermen" toe. Dat de resolutie groen licht krijgt van de Veiligheidsraad, is onwaarschijnlijk. Vanavond laat Londen weten dat een actie er pas komt als de VN-experts in Syrië hun verslag rond hebben.
Bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad (archieffoto).

De Britse premier David Cameron (foto in tekst) liet via Twitter weten dat de resolutie vandaag op tafel komt tijdens een bijeenkomst van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad in New York. De tekst laat toe om "maatregelen te nemen om de burgers te beschermen", waarmee gedoeld wordt op de nakende militaire interventie.

Veel kans om goedgekeurd te worden, maakt de resolutie niet. China en Rusland, die allebei een zitje hebben in de raad, zijn fel gekant tegen een interventie in Syrië. Alle andere resoluties over Syrië in de Veiligheidsraad stootten eerder ook al op een veto van Rusland en China. Ook nu heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov al gezegd dat de Britse resolutie "voorbarig" is. Rusland wil de resultaten afwachten van het VN-inspectieteam in Syrië.

Cameron zegt dat hij wil dat de VN-Veiligheidsraad "zijn verantwoordelijkheid neemt". Maar een veto in de raad betekent niet dat er geen militaire actie komt. De Amerikanen hebben al gezegd dat een interventie mogelijk is zonder VN-mandaat.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet dat eerder al optekenen. Veel andere landen, waaronder België en Nederland, vinden een VN-mandaat wel noodzakelijk om deel te nemen aan de militaire interventie.

VN-secretaris Ban Ki-moon vraagt de Veiligheidsraad om actie te ondernemen. "Het orgaan dat belast is met het handhaven van de internationale vrede en veiligheid, kan nu niet gemist worden", aldus Ban Ki-moon. "De raad moet eindelijk eenheid vinden om te handelen en zijn autoriteit gebruiken voor vrede."

Hoe het nu verder moet, blijft voorlopig onduidelijk. Vanavond komt de Britse regering met een motie die stelt dat militaire actie pas kan als de VN-inspecteurs in Syrië klaar zijn met hun rapport.

AP2013