De Blokkendoos vraagt in open brief om rustige start

Het schoolteam van de Blokkendoos, op het Antwerpse Kiel, vraagt in een open brief om een rustige start van het schooljaar. De school kwam eind juni in een storm terecht na klachten over seksueel misbruik. "Gun de kinderen een gewone start van het schooljaar", luidt het in de brief, die mee ondertekend is door de directie en de ouderraad.

De aantijgingen leidden aan het einde van schooljaar tot explosieve taferelen aan de schoolpoort. Het ging zo ver dat de school voortijdig met vakantie moest. De directrice moest zelfs even onderduiken nadat ze bedreigingen had ontvangen.

Het gerecht vond geen aanwijzingen van misbruik, maar onderzoekt de klachten die ingediend zijn tegen twee juffen. In afwachting van de uitkomst kregen de twee betrokken leerkrachten een taak binnen de administratie van het stedelijk onderwijs.

Om het vertrouwen tussen school en ouders te herstellen, is een herstelplan uitgewerkt. Vrijdag is er een startdag gepland met ouders en kinderen. Via een callcenter heeft de school de ouders uitgenodigd.

De Blokkendoos zal overigens samen met school De Pinguïn "Creatopia" heten, een naamsverandering die al voor de heisa was gepland.

Het schoolteam vraagt iedereen, ook de media, om zowel de startdag, vrijdag, als de eerste schooldag in alle rust te laten verlopen. "Bezorg onze leerlingen niet opnieuw indrukken die ze niet begrijpen en kunnen plaatsen. Een kind is broos en kwetsbaar. Breek het niet", luidt het in de brief.

"De beelden van wat zich toen aan die school heeft afgespeeld zijn niet aanvaardbaar", zegt de Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD, foto). "Een school moet een plaats zijn van rust, zeker als het gaat om kleuters en kleine kinderen."

De voorbije opschudding heeft voorlopig niet tot een leegloop van de school geleid. Vijftien leerlingen zouden de school verlaten, maar bij de meeste is dat om redenen die niets met de klachten te maken hebben. Het schoolteam en de directie zijn ongewijzigd en volgens schepen Marinower "dubbel gemotiveerd". De respons op de startdag van komende vrijdag is positief.

Meest gelezen