De Crem zit op dezelfde lijn als Reynders over Syrië

België wil een VN-mandaat vooraleer er een militaire interventie in Syrië kan komen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd. Ons land wil ook eerst informatie krijgen van de Amerikanen over het VN-onderzoek naar gifgas. Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) zit op dezelfde lijn: "We wachten eerst de uitkomst van het VN-onderzoek af."

"Het gebruik van chemische wapens is een verschrikkelijke oorlogsmisdaad. Ik begrijp dus de vraag naar een reactie", zei Reynders. "Maar wij vragen eerst een uitwisseling van inlichtingen. Ik heb dat gevraagd binnen de Europese Unie en binnen de NAVO."

"We zullen de Amerikanen alvast vragen om meer inlichtingen te geven over de oorsprong van het gebruik van chemische wapens."

Reynders pleit ook voor een mandaat van de VN-Veiligheidsraad. "Door het veto van Rusland zal dat moeilijk te krijgen zijn", beseft Reynders. "Zonder VN-mandaat is een inval gevaarlijk, want hoe zullen de andere leden van de Veiligheidsraad - Rusland en China - reageren?", aldus Reynders, die ook zei dat tot nu toe niemand aan België heeft gevraagd om deel te nemen aan een militaire operatie.

Pieter De Crem kon in "Terzake" niet verleid worden tot concrete uitspraken pro of contra een interventie. "We wachten het verslag af van de VN-onderzoekers over de gifgasaanval. Laat de VN eerst haar werk doen." Ook De Crem stipte overigens aan dat België tot nu toe niet gevraagd is voor een eventueel ingrijpen. Wel noemde hij het gebruik van gifgas onaanvaardbaar, en zei hij dat er een antwoord nodig is.