Eén op de zeven leerlingen spreekt thuis geen Nederlands

In de Vlaamse basisscholen spreekt één op de zeven leerlingen (14,2%) thuis geen Nederlands. Dat blijkt uit cijfers van 2012 die in het Vlaams Parlement werden vrijgegeven. In 2007 ging het om 10,8 procent van de leerlingen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

De concentratie is het sterkst in steden zoals Antwerpen (46%), Gent (37%) en Mechelen (33%). Ook in de gemeenten in de rand rond Brussel neemt het aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt toe. Dat komt volgens Vlaams parlementslid Vera Celis (N-VA) door de verzadigde scholen in de hoofdstad.

Heel wat ouders en leerkrachten maken zich zorgen over deze evolutie. Voor minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) is de stijging "geen probleem" maar "is het nu eenmaal een maatschappelijke realiteit". "We namen ook al maatregelen. Zo worden leerlingen in de toekomst twee keer gescreend op hun kennis van het Nederlands. Als ze 6 jaar zijn, bij de overgang van kleuter- naar lager onderwijs, en als ze 12 zijn, bij de stap naar het secundair. Wie bijkomende ondersteuning nodig heeft, wordt verplicht een taalbad te nemen. Zo remmen ze het niveau van een hele klas niet af."

Ook in het secundair onderwijs is er een stijging van het aantal kinderen dat thuis geen Nederlands spreekt: van 7,6 procent van de leerlingen in 2007 naar 9,5 procent in 2012.

Meest gelezen