Eigenaars "ribbetjes"-keten betalen 6,2 miljoen aan fiscus

De eigenaars van restaurant Amadeus, een keten met vestigingen in Gent, Brussel en Antwerpen, hebben de fiscus 6,2 miljoen euro betaald. De twee broers hebben jarenlang voor miljoenen euro's gefraudeerd. Om een lang proces te vermijden hebben ze nu alle achterstallige btw en een boete betaald.

De eigenaars van de restaurantketen lieten zeven jaar lang het geld van klanten die contant betaalden en niet om een btw-bonnetje vroegen, verdwijnen in een zwarte kas. Het geld uit die kas werd onder meer gebruikt om de leveranciers en het personeel te betalen.

Omdat ze te allen prijze een rechtszaak wilden vermijden, kwamen de eigenaars met de fiscus een bedrag overeen. Zo'n deal met de fiscus is een absolute voorwaarde voor het vermijden van een proces. De onderhandelingen met het parket zijn wel nog aan de gang.

De fraude kwam aan het licht toen de politie na een inbraak in een van de Gentse restaurants besloot om de bedrijfsfinanciën onder de loep te houden. Een week later volgde een inval in alle restaurants van de keten en bij de eigenaars thuis. De eigenaars legden daarop gedeeltelijke bekentenissen af.

De restaurantketen, die vooral bekend is om zijn varkensribbetjes, telt acht vestigingen en ruim 120 personeelsleden.