Gentenaar krijgt eerste alcoholslot in auto

Een man uit Gent krijgt volgende week als eerste in ons land een alcoholslot in de auto ingebouwd. De Gentenaar werd veroordeeld voor dronken rijden. Om zijn auto te kunnen starten, zal hij een ademtest moeten afleggen.

Het alcoholslot weert bestuurders die meer dan 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Misbruik is uitgesloten, zegt Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), dat de bestuurders begeleidt. Om te vermijden dat bestuurders iemand anders laten blazen, vraagt het toestel de bestuurder ook om op willekeurige ogenblikken tijdens de rit te blazen.

Het alcoholslot kost de veroordeelde het eerste jaar 3.700 euro. Daarna neemt het bedrag af. Statistieken in andere landen tonen aan dat het gevaar op hervallen dankzij het alcoholslot met 40 tot 90 procent afneemt.