Laatste groep Ethiopische joden komt aan in Israël

Op de luchthaven van Tel Aviv, in Israël, is een laatste groep van Falasha's aangekomen, Ethiopische joden. Sinds 1984 heeft Israël al zo'n 100.000 Falasha's vanuit Ethiopië laten overbrengen. De laatste groep immigranten is overgebracht vanuit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba met twee gecharterde vliegtuigen.

In november 2010 had de Israëlische regering besloten om 8.000 Falasha's vanuit Ethiopië naar Israël te laten overbrengen. De joden leefden daar in transitkampen in de buurt van de stad Gondar, in het noordoosten van Ethiopië.

De Falasha's horen tot een joodse gemeenschap in Ethiopië die in de 19e eeuw onder dwang bekeerd is tot het christendom. Als bekeerlingen kunnen de Falasha's niet genieten van de Israëlische wet op de terugkeer, die elke jood uit de diaspora het recht geeft naar Israël te emigreren. Daarom moesten ze zich eerst weer bekeren tot het jodendom. Daarnaast moesten ze hun afstamming aan moederszijde bewijzen en hun banden met voorouders in Israël.

In totaal heeft Israël sinds 1984 al 100.000 Falasha's laten overkomen. Momenteel leven er zo'n 120.000 Ethiopische joden in Israël, waar ze vaak worden gediscrimineerd.

Meest gelezen