Lagere straffen Eindhoven vanwege uitzending beelden

De rechtbank in Den Bosch heeft de hoofdverdachte in de zaak van de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven veroordeeld tot 10 maanden jeugddetentie, waarvan 4 voorwaardelijk. Twee andere verdachten kregen lichtere straffen en een laatste verdachte werd vrijgesproken. De verdachten kregen strafvermindering omdat de beelden van de mishandeling online en op tv te zien waren. Het slachtoffer is ontgoocheld door het verschil tussen straf en vordering.
Een fragment van de beelden van de mishandeling.

Begin januari sloeg een groepje Belgische jongeren een 22-jarige Nederlander in elkaar in Eindhoven. Het zinloos geweld werd gefilmd door een bewakingscamera en de beelden veroorzaakten heel wat ophef toen ze door de politie op televisie werden getoond.

3 van de 4 verdachten, allen uit de regio Turnhout, stonden de afgelopen weken voor de jeugdrechter omdat ze destijds minderjarig waren. Hun zittingen vonden plaats achter gesloten deuren. De vierde verdachte was meerderjarig en is als volwassene berecht. Zijn proces was openbaar.

Vandaag is de uitspraak gevallen. Twee verdachten zijn volgens de rechter schuldig aan poging tot doodslag. De hoofdverdachte, die het slachtoffer op het hoofd bleef schoppen toen hij op de grond lag, krijgt 10 maanden jeugddetentie, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Het openbaar ministerie had 2 jaar gevraagd.

Een andere verdachte krijgt 6 maanden jeugddetentie waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Tegen hem was 1 jaar cel geëist. Een derde verdachte, tegen wie 8 maanden cel was geëist, werd vrijgesproken voor poging tot doodslag. De jongere, de enige die meerderjarig was op het moment van de aanval, kreeg wel 2 maanden celstraf wegens openlijke geweldpleging. De jongste verdachte ten slotte is vrijgesproken. Tegen hem was 70 uur werkstraf geëist.

Opvallend is dat de rechter het Nederlandse Openbaar Ministerie -het parket bij ons- op de vingers heeft getikt omdat het uitzenden van de beelden van de mishandeling een inbreuk was op de privacy van de verdachten. Ze zijn hun werk en hun opleiding kwijtgeraakt en zelfs bedreigd nadat de beelden waren uitgezonden, klonk het. De verdachten kregen daarom 2 maanden strafvermindering.

Openbaar Ministerie gaat in beroep

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep tegen de straffen van de belangrijkste twee verdachten. De strafvermindering op zich en de hoogte van de straf zinnen het Openbaar Ministerie niet.

Slachtoffer teleurgesteld

Ook het 22-jarige slachtoffer reageert ontgoocheld op de uitspraak. "Het valt hem erg tegen, zeker gelet op de eis", zei zijn advocaat Maartje Klompers.

Dat de daders strafvermindering krijgen omdat de beelden van de feiten op tv werden uitgezonden, begrijpt het slachtoffer niet. Volgens zijn advocaat heeft hij zelf ook last gehad door de uitzending van de beelden, maar toch vindt hij dat de opsporing en de veroordeling belangrijker zijn dan de privacy van zichzelf en de daders. "Hij zal het hoger beroep tegen de twee belangrijkste verdachten met veel belangstelling volgen", zegt Klompers.

De daders hebben de schade aan het slachtoffer intussen vergoed. Over de hoogte van de schadevergoeding wil niemand iets kwijt.