Merkel: "Griekenland had nooit bij eurozone gemogen"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat Griekenland nooit toegelaten had mogen worden tot de eurozone. Merkel wijst met beschuldigende vinger naar de sociaaldemocratische partij SPD.

Merkel is op campagne voor de verkiezingen van 22 september. Ze wil aan een derde termijn beginnen en volgens de peilingen zal dat ook lukken. Haar CDU haalt volgens de polls zo'n 41 procent van de stemmen, terwijl de SPD in de peilingen zo'n 26 procent haalt.

Merkel wordt door verschillende partijen aangevallen op de Duitse aanpak van de eurocrisis en het probleem-Griekenland. Merkel zag vandaag haar kans om terug te slaan. "Griekenland had nooit toegelaten mogen worden tot de eurozone", zegt ze op een campagnebijeenkomst. Voor die uitspraak krijgt ze luid applaus van enkele honderden aanhangers.

Volgens Merkel is het de schuld van haar voorganger, de sociaaldemocratische ex-bondskanselier Gerhard Schröder, dat Griekenland in 2001 bij de eenheidsmunt kwam. Schröder heeft zo volgens Merkel "het Stabiliteitspact verzwakt" en de latere problemen in de eurozone in de hand gewerkt.