N-VA en groenen willen dat Kamer bijeenkomt

Ecolo en Groen vragen dat Kamer en Senaat vervroegd bijeenkomen om te debatteren over een mogelijk internationaal militair optreden in Syrië. Dinsdag had ook N-VA al om zo'n bijeenkomst gevraagd, maar Kamervoorzitter André Flahaut (PS) oordeelt dat zo'n vergadering in de huidige stand van zaken niet nodig is, en ook De Crem houdt het gewoon op begin volgende week.

Premier Elio Di Rupo (PS), minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zouden in de Commissies Buitenlandse Aangelegenheden en Defensie de informatie kunnen toelichten waar de regering over beschikt, en hun standpunten kunnen uitleggen, argumenteren de groenen en de N-VA, al is niet enkel de oppositie vragende partij: ook Dirk Van der Maelen (SP.A) vindt dat er "voldoende stof aanwezig is" om een en ander te bespreken.

Flahaut vindt evenwel dat dit nog niet aan de orde is, wat N-VA betreurt: "Als voorzitter van de Kamer dient hij het verzoek van de N-VA-Kamerleden voor te leggen aan de betrokken ministers en niet op eigen houtje een beslissing te nemen. Of is er geen eensgezindheid binnen de regering over Syrië?"

Groen-Kamerlid Eva Brems laat vandaag in een persmededeling blijken dat ze heel wat vragen heeft bij de verwachte militaire interventie in Syrië. "Als het doel is een belangrijke regel van internationaal recht - het verbod op gebruik van chemische wapens - te doen naleven, zou het moeilijk te begrijpen zijn dat men tegelijk de regels over gewapende interventies flagrant zou schenden door de rol van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN te negeren." Brems eist ook waterdichte bewijzen over wie de gifgasaanval uitvoerde, en een plan voor wat er na de interventie moet gebeuren. Ook de N-VA wacht nog op harde bewijzen van de VN.

Ook Didier Reynders (MR) vindt het nog te vroeg voor een militair ingrijpen in Syrië. Hij zegt dat België de Amerikanen om meer inlichtingen gaat vragen. Ook hij pleit voor een mandaat van de VN, maar voegt er meteen aan toe "dat dit zeer moeilijk te verkrijgen zal zijn wegens een veto van Rusland". Reynders stipt ook aan dat tot nu toe niemand België iets gevraagd over een militaire deelname.

Pieter De Crem zei in "Terzake" dat het parlement zijn rol zal en kan spelen in deze zaak, en beloofde een parlementaire informatieronde begin volgende week. Maar geen vervroegde bijeenkomst van de Kamer dus.