Rasmussen (NAVO) over gifgasaanval: "Alles wijst in richting Assad"

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft bevestigd dat "verschillende bronnen" wijzen in de richting van de regeringstroepen van Assad in de kwestie over wie verantwoordelijk is voor de gifgasaanval in Damascus. Rasmussen voegde er meteen aan toe dat zo'n aanval "niet zonder antwoord kan blijven".

Het Westen wilde graag sluitende bewijzen over wie verantwoordelijk is voor de moordende gifgasaanval in een buitenwijk van Damascus, vooraleer het militaire actie onderneemt. Blijkbaar zijn die bewijzen er intussen.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei eerder al "dat er geen twijfel over bestaat dat het regime van president Assad verantwoordelijk is".

Vanmiddag gaf Rasmussen een gelijkaardig discours. Na een meeting van NAVO-ambassadeurs in Brussel zei hij dat een hele reeks bronnen in de richting van Assad wijst. Een gifgasaanval noemde Rasmussen "onaanvaardbaar" en hij zei dat die onmogelijk onbeantwoord kan blijven. "Dit is een duidelijke inbreuk op wat internationaal al een hele tijd gangbaar is. Zij die voor de gifgasaanval verantwoordelijk zijn, zullen zich moeten verantwoorden."

Welke bewijzen het Westen heeft, is niet openbaar gemaakt, maar in de Amerikaanse pers wordt gewag gemaakt van afgeluisterde telefoongesprekken van het Syrische ministerie van Defensie, waarin sprake zou zijn van de gifgasaanval.

BELGA