Schutter Fort Hood krijgt de doodstraf

De legerpsychiater die in november 2009 13 mensen doodschoot en tientallen anderen verwondde op een legerbasis in Fort Hood (Texas), is door een militaire jury veroordeeld tot de doodstraf.
AP2013

De beklaagde, een islamitische majoor, had de feiten toegegeven. Hij opende het vuur in een drukke wachtzaal met ongewapende militairen, die er wachtten voor een medische check-up. 13 mensen kwamen om, ruim 30 raakten gewond. Het was de dodelijkste aanval ooit binnen de muren van een militaire basis.

De beklaagde zei dat hij zich tegen "de Amerikaanse oorlog tegen de islam" had gekeerd. De 13-koppige jury had iets meer dan 2 uur nodig om tot een verdict te komen.

De laatste keer dat het Amerikaanse leger een gevangene tot de doodstraf veroordeelde, was in 1961. De veroordeelde zal een dodelijke inspuiting krijgen. Het kan wel nog jaren duren vooraleer hij wordt geëxecuteerd, omdat hij in beroep kan gaan. Dat kan lange procedures met zich meebrengen.

AP2013