Venetië maakt zich op voor 70e Filmfestival

Met de wereldpremière van "Gravity", een sciencefictionthriller met George Clooney en Sandra Bullock, wordt vanavond de 70e editie van het oudste filmfestival ter wereld op gang geschoten. Het Filmfestival van Venetië loopt tot 7 september en eindigt traditioneel met de uitreiking van de Gouden Leeuw.
Opera protetta da copyright (C) contact Vision +39041722889
George Clooney is al gesignaleerd in Venetië.

De openingsfilm wordt buiten competitie vertoond. Zeven jaar na het enthousiast onthaalde "Children of men" brengt de Mexicaanse cineast Alfonso Cuarón met "Gravity" een 3D-sciencefictionthriller met als enige personages twee astronauten die op drift geslagen zijn in de ruimte.

In competitie dingen twintig regisseurs mee naar de Gouden Leeuw. De Brit Stephen Frears stelt zijn film "Philomena" voor, een waar gebeurd verhaal over een vrouw (vertolkt door Judi Dench) die in het Ierland van de jaren vijftig als ongetrouwde moeder verplicht wordt haar kind te laten adopteren. Vijftig jaar later probeert ze haar zoon terug te vinden en ze krijgt daarbij de hulp van voormalig BBC-journalist Martin Sixsmith.

Terry Gilliam, een van de stichters van Monty Python, zit dan weer in competitie met "The zero theorem", een sciencefictiondrama dat zich afspeelt in een orwelliaanse samenleving. Een excentrieke computerhacker, gespeeld door Christoph Waltz, onderzoekt de betekenis van het leven en wordt ondertussen gezocht door "The Management". Andere rollen zijn weggelegd voor Tilda Swinton, Mélanie Thierry, Ben Whishaw, David Thewlis, Matt Damon en Peter Stormare. De film beleeft zijn wereldpremière op de Mostra.

Ook regisseur Jonathan Glazer komt bijna tien jaar na "Birth" met een sciencefictionfilm. In "Under the skin" speelt Scarlett Johansson een alien die in de huid kruipt van een sexy vrouw en lifters oppikt en oppeuzelt in Schotland.

GABRIEL BOUYS

Voor het eerst dingen er twee documentaire films mee naar de Gouden Leeuw, "The unknown known" over Donald Rumsfeld en "Sacro GRA" over de ringweg rond Rome.

Ook Nicolas Cage, Zac Efron en Billy Bob Thornton worden op de rode loper verwacht. Dit jaar is de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci de juryvoorzitter. "De sterkte van dit festival zijn de risico's die het durft te nemen", zei hij aan de vooravond van de openingsceremonie. Vorig jaar mocht de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk de Gouden Leeuw in ontvangst nemen voor zijn film "Pieta".

GABRIEL BOUYS

De Vlaamse aanwezigheid is dit jaar beperkt tot de selectie van de kortfilm "Houses with small windows" van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk.