"Geen westerse strafexpeditie tegen Assad, wel no-flyzone"

Guy Verhofstadt, de fractieleider van de Europese liberalen, pleit in Terzake voor een no-flyzone zoals we dat in het conflict in Libië gezien hebben, om de burgerbevolking te beschermen. "Als we niet willen dat het hele Midden-Oosten in brand staat, moeten we ingrijpen."

"Er zijn nu in Syrië 90.000 doden en anderhalf miljoen vluchtelingen. Er zijn bloedbaden geweest in een hele hoop steden, onder meer in Homs. Vorige week was er die gifaanval. Kunnen wij dat laten gebeuren", vraagt Verhofstadt zich af in Terzake.

De liberaal pleit voor een westerse interventie, maar vreest voor de "verkeerde soort" interventie. "Ik vrees dat er een soort strafexpeditie zal komen van het Westen tegen Assad. Terwijl er iets helemaal anders nodig is." Verhofstadt pleit in plaats daarvan voor het afdwingen van een no-flyzone zoals dat indertijd ook in Libië gebeurd is.

Zo'n no-flyzone heeft volgens hem meerdere voordelen. "Zo kun je enerzijds de burgerbevolking beschermen, maar anderzijds ook de tuigen uitschakelen die het regime gebruikt om de chemische wapens in te zetten." Hoe dan ook moet voor Verhofstadt het Westen sowieso ingrijpen, indien nodig zelfs zonder VN-mandaat. "Als we niet willen dat het hele Midden-Oosten in brand staat, moeten we nu ingrijpen."