"Het blijft een "shitty" moment voor de vrouwenbeweging"

U kent ze ook wel, de tooggesprekken over het vrouwentennis: hooguit drie setjes, korte rokjes, eindeloos gekreun, licht overgewicht, vetrolletjes, enzovoort, enzovoort. In niets te vergelijken met het explosieve krachttennis van de mannen. Tot iemand droogjes opmerkt dat tennislegende Billy Jean King wel ooit een "Battle of the sexes" won tegen een mannelijke toptennisser. Einde van de toogdiscussie. Maar die wedstrijd blijkt niet zo eerlijk verlopen te zijn, wist de Amerikaanse sportzender ESPN nu te achterhalen.

Miljoenen keken over de hele wereld toe op 20 september 1973, toen Billy Jean King drie sets wist te winnen tegen Bobby Riggs, intussen al 55, maar wel winnaar van Wimbledon en de US Open vele jaren eerder. King, die in 1973 nog Wimbledon gewonnen had, gaf door haar overwinning het toenmalige feminisme een enorme boost ("Yes! Een vrouw kan een man verslaan op het tennisveld!") en werd dé spreekbuis van het "financieel ondergewaardeerde" vrouwentennis.

Maar volgens ESPN zou de wedstrijd opgezet spel geweest zijn om de schuldenberg van Riggs weg te werken. De connecties van Riggs met het gangstermilieu -Zoon Larry bevestigde deze connecties aan ESPN- hadden zijn gokschulden immers doen oplopen tot meer dan 100.000 dollar. Riggs, die ondanks zijn leeftijd nog altijd hard tegen een balletje kon slaan, werd immers voor de wedstrijd alle overwinningskansen toegewezen. Niet alleen verdiende Riggs een aardige som met de tennisuitdaging zelf, het was bovendien makkelijk geld verdienen "als je weet op wie je moet gokken". Riggs overleed in 1995.

"So what?"

King noemde de nieuwe onthullingen intussen "belachelijk". Maar de vraag die vele nieuwssites zich nu stellen is, wat het effect van deze onthullingen op het vrouwentennis, en breder, op het feminisme zijn.

Lifestylewebsite Jezebel spreekt van een "shitty moment in women’s history", toen vrouwen domme dingen moesten doen om te bewijzen dat ze gelijkwaardig aan mannen waren. Het blijft vreemd dat men King pas door dit belachelijke evenement serieus begon te nemen. Waarom verdedigt ze nu eigenlijk nog wat uiteindelijk totaal waardeloos was?"

"Dat feministen willen bewijzen dat vrouwelijke atleten even straf zijn als mannelijke is te begrijpen, maar eigenlijk moet hun reactie zijn: "So what?" Het is helemaal niet belangrijk", aldus nieuwswebsite Slate.

Volgens nieuwswebsite The Record deed Riggs het vrouwentennis "een grote gunst". "Want ook al ging het om een schijnvertoning, die wedstrijd leidde tot een voor en een na. Er werd een einde gemaakt aan het idee dat sport voor mannen een job was, terwijl het voor vrouwen een al dan niet goed betaalde hobby was. Als er één sport is waar gelijkheid tussen mannen en vrouwen het verst doorgedreven is, dan is het het tennis. Bedankt Riggs!"

1973 AP

lees ook