"Het was allemaal gelogen"

Ze was een van de absolute topmodellen eind jaren 80, begin jaren 90. En dus werd Carré Otis, ooit getrouwd met acteur Mickey Rourke, ook een voorbeeld voor vele meisjes en vrouwen. Vooral haar eet- en schoonheidstips, die tijdens interviews veelvuldig belicht werden -"Want zo kan ook u er als een fotomodel uitzien"-, gingen er als zoete koek in. Maar het nu 44-jarige model nam wel erg duidelijk een loopje met haar fans, zo vertelt ze in de Australische september-editie van het modemagazine Vogue.

"Als iemand me naar mijn eetgewoontes en mijn trainingsprogramma vroeg, dan begon ik steeds over mijn gezonde levensstijl te praten. Vrouwenmagazines pakten dan uit met titels als "Drie keer per week me in het zweet werken op jazzmuziek en met lichte gewichten in de hand". Maar de werkelijkheid was dat ik tot twee uren per dag, zeven dagen per week met allerlei fitnessoefeningen bezig was. Zelfs als ik van de ene naar de andere job holde, maakte ik toch nog tijd om naar de fitnesszaal te gaan."

"Mijn eten bestond onder meer uit havermout als ontbijt, kip en vegetarische burgers als lunch, vis en groenten als avondeten en tussendoor een yoghurt. Dat werd geschreven. Maar in werkelijkheid beperkte mijn eten zich tot een zestal koppen koffie per dag. Zonder melk, want dat zijn extra calorieën. Om de honger te stillen rookte ik een paar pakjes sigaretten per dag."

"Door de combinatie van sigaretten en koffie kreeg ik steeds weer een energieboost. Dat was nodig, want mijn lichaam was constant vermoeid: te weinig slaap, overspannen spieren, uithongering en een voortdurende stroom van opmerkingen die in je hoofd blijven spelen."

"Ik deed er alles aan opdat niemand mijn dagelijks routine zou te weten komen. Want ik moest voor mijn job een lichaam hebben dat ik van nature niet had. Wanneer ik echt mager was, kreeg ik almaar positieve opmerkingen. Dat betekende meer werk. Door al die koffie, sigaretten en bijhorende buikpijn kon ik nauwelijks slapen. Dan nam ik maar een slaappil. Wat een hopeloos leven."

"Als iemand iets voor me wilde bestellen, dan weigerde ik -"Ik heb zopas al gegeten"- , terwijl ik aan mijn koffie slurpte. Soms liet ik iets bestellen, maar liet het dan staan."

"Door de koffie, sigaretten en zelfs het braken werden mijn tanden snel geel. Dankjewel, al die tandpastamiddeltjes die je tanden opblinken. En bedankt al die manicuren en pedicuren voor mijn nagels."

"Het enige standvastige in mijn leven was het eindeloze verlangen om er perfect uit te zien."

"Op een ochtend ben ik met hartkloppingen beland op een spoedafdeling. Het resultaat van twintig jaar uithongering. Wat bleek? Dat ik dringend een hartoperatie nodig had. Ooit schreef iemand me dat ze haar leven zou geven om eruit te zien als ik. Wel, dat is wat ik bijna deed."

"Voor de camera leek ik vol zelfvertrouwen en gelukkig. Maar onder dat laagje zaten andere, tegenovergestelde gevoelens, zoals angst en droefenis."

lees ook