Antwerpse Museum Schone Kunsten getroffen door dakbrand

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats in Antwerpen is vannacht getroffen door een dakbrand. Volgens de brandweer is er geen schade aan kunstwerken. Het museum is immers gesloten voor renovatiewerken en de schilderijen worden in een speciaal depot in de kelder van het gebouw bewaard. Wellicht hebben die werken de brand wel veroorzaakt.

Getuigen hadden om 2 uur 's nachts vlammen op het dak gezien en de brandweer verwittigd. Die zette meteen de nodige middelen in. Een dertigtal brandweermannen kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden en er werden een veertiental brandweerwagens ingezet.

"We hebben via de warmtebeeldcamera verschillende brandhaarden gelokaliseerd in het dakgebinte, een moeilijk bereikbare plaats. We moeten het dak op sommige plaatsen openen om het vuur te kunnen blussen, maar de brand is omschreven en onder controle. De rest van het gebouw heeft geen schade opgelopen", zei Stef Breesch van de Antwerpse brandweer.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk, maar wellicht liggen de renovatiewerken aan de oorsprong ervan. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is sinds september 2011 dicht voor renovatiewerken. In een eerste fase wordt asbest verwijderd en worden de oude, bijgebouwde structuren afgebroken. De werken duren nog zeker tot 2017. De kunstwerken van onder meer Rubens worden zo lang bewaard in het schilderijendepot in de vroegere atoomschuilkelder.