Ban Ki-moon pleit voor tijd voor Syrië-onderzoek

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil dat het VN-inspectieteam in Syrië voldoende tijd krijgt om zijn onderzoek af te ronden vooraleer er conclusies over een militaire interventie getrokken worden. "Alle meningen moeten worden gehoord", zei Ban. Hij gaf ook nog mee dat de VN-inspecteurs zaterdag al vertrekken uit Syrië. Dat is een dag vroeger dan gepland.

Ban geeft hiermee een duidelijk signaal naar de Verenigde Staten. Die gaven eerder aan dat ze ook zonder toestemming van de VN zouden handelen. Ban vertelde dat hij gisteren met de Amerikaanse president Obama sprak over manieren om het onderzoek te versnellen.

"Ik heb daarbij mijn uitdrukkelijke wens te kennen gegeven dat het onderzoeksteam de kans moet krijgen om zijn werk te doen, zoals het in de opdracht van de VN-leden staat. (...) Ik heb hem verteld dat we informatie zullen uitwisselen en dat de analyse van de grondstalen aan de leden van de Veiligheidsraad en de VN-leden in het algemeen zullen worden voorgelegd."

"De diplomatie en de vrede moeten een kans krijgen", zei Ban. Het is belangrijk dat alle meningsverschillen op vredevolle wijze en door dialoog uitgeklaard worden."

De leden van het VN-inspectieteam in Syrië trokken er deze week al twee keer op uit om stalen te nemen en te spreken met getuigen en slachtoffers van de chemische aanval. Vanmorgen zijn ze verdeeld over zes VN-voertuigen opnieuw vanuit hun hotel vertrokken, met een voorlopig onbekende bestemming. "Het team zal nog tot morgenavond in Syrië blijven en onderzoek verrichten. Daarna zullen ze bij mij verslag uitbrengen", aldus Ban.