Britse parlement fluit Cameron terug: "Geen interventie"

Het Britse parlement heeft een mogelijke Britse interventie in Syrië weggestemd. "We zijn voorgelogen over Irak, we willen niet opnieuw die weg opgaan", klinkt het. Cameron legt zich neer bij de wil van het parlement.

Urenlang is er vandaag gepalaverd in het Britse parlement over een eventuele westerse militaire interventie in Syrië. Premier David Cameron sprak de afgelopen dagen op het internationale plan gespierde taal, maar lijkt de oppositie in eigen land te hebben onderschat. "We zijn voorgelogen over Irak en willen niet opnieuw die weg opgaan", klinkt het.

Groot-Brittannië trok indertijd samen met onder meer de Verenigde Staten ten strijde tegen het regime van Saddam Hoessein in Irak, omdat hij zou beschikken over massavernietigingswapens. Achteraf bleek dat er helemaal geen massavernietigingswapens waren in het land. Cameron deed zijn uiterste best om alle vergelijkingen met het eindeloze conflict in Irak uit de weg te gaan, maar tevergeefs, het parlement heeft het voorstel weggestemd.

Het ziet er dus niet naar uit dat Groot-Brittannië deelneemt aan een mogelijke interventie in Syrië. Premier Cameron heeft al laten weten dat het overduidelijk is dat het parlement geen interventie wenst in Syrië en dat hij zich daar ook bij neerlegt.

Ook in de Verenigde Staten staat de publieke opinie niet te springen om meegesleept te worden in het zoveelste eindeloze conflict in het Midden-Oosten. Critici gebruiken ook daar de vergelijking met de oorlog in Irak. Het Witte Huis benadrukt dat een eventuele militaire actie in Syrië niet vergelijkbaar zou zijn met de oorlog in Irak, want die interventie zou "zeer beperkt" zijn en "geen open einde hebben".

AP2003