Brussel en Antwerpen wereldkampioen filerijden

Nergens ter wereld staan bestuurders meer in de file dan in en rond Antwerpen en Brussel. Dat tonen de cijfers voor juli van het verkeersinformatieplatform Inrix aan, meldt De Tijd.

Brussel is de absolute filekampioen. De automobilist staat er gemiddeld 85,4 uur per jaar in de file. Antwerpen volgt op de tweede plaats met 76,7 uur per jaar. Los Angeles, Milaan en Londen vervolledigen de top vijf.

Voor heel België is er gemiddeld 59,7 uur fileleed voor de bestuurder. Ook dat levert een eerste plaats op. Nederland volgt op de tweede plaats met 46,1 uur.

"De ringwegen rond Antwerpen en Brussel verzamelen extreem veel verkeer op een relatief korte afstand", zegt verkeersdeskundige Isaak Yperman van het onderzoekscentrum Transport & Mobility Leuven. "Brussel trekt veel pendelaars aan die buiten de stad wonen, maar er wel werken." De onderzoeker wijst ook op het vele goederentransport en de specifieke Belgische problematiek zoals de snelle opeenvolging van op- en afritten.

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hangt aan de verkeersknoop een kostenplaatje vast van 1 tot 2 procent van het bruto binnenlands product.

Meest gelezen