Cameron: "Dwingend bewijs dat Syrische regime achter gifgasaanval zit"

Volgens de Britse premier David Cameron is er "dwingend" bewijs dat het Syrische regime achter de chemische aanval van 21 augustus zit. Dat zei hij in het Britse parlement. Hij voegde eraan toe dat een beperkte militaire interventie in het land niet in strijd zou zijn met het internationale recht. Over de telefoon zijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin dan weer overeengekomen dat een politieke oplossing nodig is voor het Syrische conflict.

In een toespraak in het Britse parlement heeft de Britse premier David Cameron verklaard dat er "dwingend" bewijs is dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad achter de chemische aanval van 21 augustus zit.

Tegelijk vertelde hij de parlementsleden dat er nooit "100% zekerheid" kan bestaan over wie voor de aanval verantwoordelijk is, maar dat hij op basis van het voorhanden zijnde bewijs "een oordeel moet vellen".

Cameron baseert zich voor dat oordeel naar eigen zeggen op bewijs van de Britse inlichtingendiensten, maar ook op materiaal dat openbaar is gemaakt zoals video's op YouTube.

De toespraak van de premier volgt op een eerdere verklaring van Downing Street 10 die stelt dat een beperkte militaire interventie in Syrië niet in strijd is met het internationale recht, als die tot doel heeft een nieuwe chemische aanval te voorkomen.

Het kabinet van de premier baseert zich hiervoor op advies van procureur-generaal Dominic Grieve. De nota bouwt voort op de houding dat Groot-Brittannië geen toelating nodig heeft van de VN-Veiligheidsraad om Syrië aan te vallen.

Syrië-conferentie

Over de telefoon zijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin dan weer overeengekomen dat de VN-Veiligheidsraad het rapport van de VN-inspecteurs die de situatie momenteel ter plaatse onderzoeken moet afwachten alvorens verdere stappen te ondernemen.

Ze waren het er voorts over eens dat een politieke oplossing voor het Syrische conflict nodig is, evenals verdere inspanningen om tot een internationale Syrië-conferentie te komen.

Londen en Moskou verhogen aanwezigheid in Middellandse Zee

Het Britse ministerie van Defensie kondigde intussen aan dat het zes RAF-Typhoongevechtsvliegtuigen naar Cyprus heeft gestuurd.

"Het gaat louter om een voorzorgsmaatregel, bedoeld om de Britse belangen te beschermen", luidt het. Londen benadrukt dat de vliegtuigen niet zullen worden ingezet in een militaire actie tegen Syrië.

Cyprus ligt zo'n 200 kilometer van de Syrische kust. Groot-Brittannië had al enkele oorlogsschepen in de Middellandse Zee liggen.

Ook Rusland, bondgenoot van Syrië, stuurt "de komende dagen" gevechtsschepen naar de Middellandse Zee. Het gaat om een anti-tankonderzeeër en een vliegdekschip voor kruisraketten. De vaartuigen zullen zich bij de Russische gevechtsschepen in de regio voegen.