Diepvriesketen O'Cool vraagt faillissement aan

Diepvriesketen O'Cool heeft deze voormiddag op de griffie van de rechtbank van koophandel in Gent het faillissement aangevraagd. Daardoor zijn bijna 200 banen bedreigd. O'Cool zat al langer in moeilijke papieren.

Ook voor de naamloze vennootschappen Frost Invest, Be Cool en Naturello, allemaal gevestigd op dezelfde zetel van O'Cool in Drongen, werd het faillissement aangevraagd. De rechtbank moet zich nu uitspreken over het faillissement. De zaak zal allicht ten vroegste morgen na de middag behandeld kunnen worden.

O'Cool zat al langer in moeilijke papieren. In het voorjaar van 2012 vroeg de keten bescherming aan tegen de schuldeisers. En nog maar pas in mei dit jaar raakte de keten onder de WCO-procedure ("wet continuïteit ondernemingen") uit, nadat een meerderheid van de schuldeisers zich achter herstelplannen had geschaard.

De diepvriesketen verkocht ruim de helft van de meer dan 100 winkels, onder meer aan de warenhuisketens Carrefour en Colruyt, en mikte op een doorstart, maar dat is niet gelukt. Volgens Piet Van de Walle van de christelijke vakbond wilden de banken niet langer met geld over de brug komen.

De werknemers reageren vrij gelaten, maar hebben wel nog veel vragen. Ze willen nu vooral uitbetaald worden voor de gepresteerde uren van de voorbije maand. Ze hopen ook nog op een overnemer. O'Cool heeft nu nog 50 winkels in ons land.