Dokter van Bin Laden krijgt nieuw proces

In Pakistan heeft het gerecht beslist dat dokter Shakil Afridi een nieuw proces moet krijgen. De dokter van Osama bin Laden was opgepakt kort na de Amerikaanse raid op het huis van Bin Laden, in mei 2011 in het stadje Abbottabad.
AP2013

Dokter Afridi werd beschuldigd van samenzwering tegen de Pakistaanse staat omdat hij met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou hebben samengewerkt. In mei vorig jaar werd hij veroordeeld tot 33 jaar cel, maar merkwaardig genoeg wegens banden met een islamitische militantengroep in het stammengebied Khyber. Hij zou gratis medische zorgen hebben verstrekt en geld aan de groep hebben gegeven. 

Het Pakistaanse gerecht oordeelt nu dat de ambtenaar die de straf heeft opgelegd zijn bevoegdheden heeft overschreden. Dat was ook de mening van de advocaat van Afridi. Diens familie reageert verrast en zegt dat de waarheid nu aan het licht zal komen. 

In afwachting van zijn nieuw proces blijft dokter Afridi wel in de cel.

De Amerikaanse actie in Abottabad waarbij Bin Laden om het leven kwam, leidde tot grote spanningen tussen Pakistan en de Verenigde Staten. Islamabad had het over een aantasting van de Pakistaanse soevereiniteit. Dokter Afridi heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat de CIA-operatie tegen Bin Laden was gericht.