Meer mensen met handicap naar Rock Werchter en Pukkelpop

De twee grootste Vlaamse zomerfestivals, Rock Werchter en Pukkelpop, kregen deze zomer goed een vijfde meer bezoekers met een handicap over de vloer. "Ook op kleinere zomerfestivals was de trend zichtbaar", klinkt het in een persbericht van Intro vzw, een organisatie die onder meer festivals toegankelijk maakt voor mensen met een handicap.
(c) johan poelmans / klinikartistik.be

Pukkelpop kreeg dit jaar bijna 20 procent meer bezoekers met een handicap over de vloer. Het gaat om 250 bezoekers tegenover 2010 vorig jaar. Op Rock Werchter was de stijging net iets beperkter: zo'n 17 procent, van 320 naar 375 bezoekers.

Ook op kleinere festivals is de trend zichtbaar. "Het vertrouwen dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd bij bezoekers met een handicap, leidt ertoe dat ook dit jaar het aantal mensen met een beperking die een festival bezochten, gestegen is", legt Intro-directeur Bart Parmentier uit.

Ook bij de festivals zelf zijn ze tevreden. "We zijn erg blij dat onze inspanningen lonen", klinkt het bij Pukkelpop. "Aan de vele positieve reacties merken we dat een toegankelijk festival niet alleen erg leuk, maar ook noodzakelijk is." Rock Werchter hamert dan weer op de totaalbeleving. "Ook mensen met een handicap voelen zich goed op festivals. Ons partnerschap met Intro biedt de kans iedereen de best mogelijke festivalbeleving te kunnen geven."

In 2010 nog uitten belangenorganisaties van personen met een handicap hun bezorgdheid over muziekfestivals. Sinds begin 2010 komt de federale overheid immers niet meer financieel tegemoet in de inspanningen van festivalorganisatoren. "We zijn tevreden dat verschillende, vooral grote, organisatoren desondanks bereid zijn om hierin verder te investeren."