N-VA wil "Vlaamse justitie in de 21e eeuw brengen"

De N-VA heeft een tienpuntenprogramma bekendgemaakt waarmee de partij "de Vlaamse justitie in de 21e eeuw wil brengen". De Vlaams-nationalisten pleiten onder meer voor eenheidsrechtbanken, extra gevangenissen, informatisering, efficiënt management, snelrecht en jeugdsanctierecht vanaf 12 jaar.

Justitie valt nog het best te vergelijken met het Brusselse justitiepaleis, vindt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Al dertig jaar in de steigers, maar met slechts wat opsmukwerk als resultaat. Ook de plannen van minister Annemie Turtelboom (Open VLD) rond straffeloosheid, het gerechtelijk landschap en de informatisering, krijgen van de partij "nul op drie".

Zo'n negen maanden voor de verkiezingen komt de N-VA met tien eigen speerpunten. "Snelrecht voor eenvoudige zaken moet leiden tot een geloofwaardig lik-op-stukbeleid, terwijl extra gevangenissen, straffen naargelang de uitvoerbaarheid en jeugdsanctierecht vanaf 12 jaar de straffeloosheid verder moeten tegengaan." Maar ook begeleiding, integratie en slachtofferbegeleiding verdienen voor senator Karl Vanlouwe bijvoorbeeld meer aandacht.

Op vlak van organisatie pleit de N-VA voor eenheidsrechtbanken. "Dat zou de werklast helpen spreiden en meer specialisatie toelaten. Meteen zou ook komaf worden gemaakt met het huidige "Mexicaanse leger", door het aantal korpscheffen terug te brengen "van 1 op de 8 tot nog 1 op de 66 magistraten", aldus de Vlaams-nationalisten. En ook een werklastmeting, meer mobiliteit, informatisering en moderne wetgeving duiken op in het verlanglijstje.

Volgens de N-VA is de Franstalige visie op justitie compleet tegengesteld. Overheveling naar de deelstaten is voor de partij dan ook een logische volgende stap richting confederalisme. "In de zesde staatshervorming zit dat niet, maar we zullen zien wat er volgend jaar zal gebeuren", aldus nog Vanlouwe en Van Vaerenbergh.