Portret van Erasmus komt thuis in Rotterdam

Het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een portret van Desiderius Erasmus (1466-1536) in langdurige bruikleen gekregen van de Erasmusstichting. Het paneel is geschilderd door Lucas Cranach de Oude omstreeks 1530-1536. Cranach is een van de grootmeesters van de Duitse renaissance.
Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Erasmusstichting 2013.

Rotterdam is de geboortestad van Erasmus. Het museum is dan ook erg tevreden dat zij hun collectie kunnen aanvullen met dit paneel. 

"Door de generositeit van de Erasmusstichting beschikt het museum nu als enige in Nederland over een uitmuntend portret van een iconische figuur uit onze vaderlandse geschiedenis. In geen andere stad dan Rotterdam had dit kunstwerk beter gepast", zegt directeur Sjarel Ex.

Het museum Boijmans Van Beuningen ontdekte het 16e-eeuwse portret bij een Londense kunsthandelaar. Na grondig onderzoek bleek het inderdaad om een werk te gaan van Lucas Cranach de Oude. De Erasmusstichting kocht het portret aan en schonk het in langdurige bruikleen aan het museum.

Vanaf 13 oktober zal het werk te zien zijn voor het grote publiek. Het zal omringd worden door een selectie prenten met een portret van Erasmus uit de eigen collectie van het museum. Ook enkele vroege uitgaven van sleutelwerken van Erasmus en een handgeschreven brief zullen te zien zijn. Na de presentatie komt het schilderij in de permanente vaste opstelling van het museum.

Het paneel toont Erasmus als zestiger. Zijn karakteristieke, met bont afgezette mantel en zwarte baret steken af tegen een helderblauwe achtergrond. Vermoedelijk schilderde Cranach het schilderij toen Erasmus nog leefde. Toch heeft de schilder Erasmus nooit ontmoet. Een schilderij van Hans Holbein de Jonge diende als voorbeeld. Cranach schilderde nog enkele andere versies van het Erasmusportret, maar het paneel dat nu naar Rotterdam komt, is volgens kenners verreweg het beste exemplaar.