Show rond terracottaleger in China

Een Chinees en Amerikaans entertainmentbedrijf hebben de handen in elkaar geslagen om een groots opgezette show te maken waarin het bekende terracottaleger uit Xi'an tot leven komt. De show, "De legende van keizer Qin", zal opgevoerd worden in een gloednieuwe theaterzaal vlak bij de site waar het terracottaleger te bezichtigen is.

De show zal uitgedacht worden door componist Klaus Badelt, schrijver Sun Haohui en regisseur Zhao Ming, die ook al hun medewerking verleenden aan het openings- en slotgala van de Olympische Spelen in 2008 in Peking.

In het theater, dat speciaal voor de show gebouwd wordt, zal een led-scherm van 600 vierkante meter staan, een van de grootste in China. "Een show als deze vraagt om het beste van het beste", zegt Wang Yong, de voorzitter van Shaanxi Qinhuang Grand Theater Performing Arts Comany. "In 70 minuten zul je 200 jaar Qin-dynastie zien passeren. Het zal erg spannend zijn, zowel visueel als emotioneel."

Het terracottaleger werd ontdekt in 1974. Het bewaakt de tombe van China's eerste keizer, Qin Shi Huang, en bestaat uit meer dan 9.000 terracottafiguren, die een volledig leger voorstellen met voetvolk, kruisboogschutters, ruiters met strijdwagens en paarden. Het leger zat meer dan 2.200 jaar verborgen onder het zand. De site waar de beelden te bezichtigen zijn, is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van China.

"Het project heeft alles om te slagen: de perfecte locatie, een theaterzaal met alles erop en eraan, een mooie show. En het is onderdeel van een site die jaarlijks miljoenen toeristen over de vloer krijgt", zegt de Amerikaanse zakenman Robert Nederlander Jr., die met zijn bedrijf Nederlander Worldwide Entertainment de show zal produceren.

Het is de bedoeling om de show dagelijks op te voeren, tot tweemaal per dag, en later ook op wereldtournee te gaan met een bescheidener versie.