SP.A: "Verkoop liever overheidsaandelen BNP Paribas"

MR-vicepremier Didier Reynders is niet gewonnen voor al te veel uitzonderingen op het weddeplafond van 290.000 euro voor CEO's van overheidsbedrijven. Voor bedrijven als Belgacom of Bpost die een grote concurrentiepositie hebben, heeft hij een andere oplossing. Hij stelt voor om het meerderheidsaandeel van de overheid in beide bedrijven terug te schroeven. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo steunt zijn voorstel, maar de socialisten zijn tegen. Groen heeft het over een pervers voorstel van de liberalen.

In "De ochtend" op Radio 1 verdedigde Reynders de lonen van toplui in de openbare sector. Die zijn volgens hem correct. "Het loon van een eerste minister schommelt rond de 200.000 euro. Wij geven al 30 procent meer om van het kabinet van een minister naar de functie van CEO te gaan. Dat is vier tot zes keer meer dan dat ze in hun vorige functie verdienden."

Volgens Reynders moet dat volstaan. De enige mogelijke uitzonderingen hierop, zo vindt hij, zijn bedrijven als Belgacom of Bpost. Daar zou een strikt plafond, gezien de concurrentie in de sector, wel een probleem kunnen vormen.

Reynders ziet twee mogelijke oplossingen voor de huidige discussie. "Ofwel beslist de regering een uitzondering te maken voor één of andere positie, ofwel verkoopt ze een klein percentage van de aandelen zodat ze geen meerderheid meer heeft in bedrijven als Belgacom of Bpost." Hij vervolgt: "Het is voor de staat zeer gemakkelijk om een minderheidspositie te hebben. Zelfs een aandeel van 40 procent volstaat om invloed te hebben op zo'n bedrijf."

"Voorstel is niet aan de orde"

Alexander De Croo, vicepremier voor Open VLD, steunt het voorstel van Reynders. Voor hem is het uitbaten van een telefoonmaatschappij geen taak van de overheid. "De overheid moet niet gaan concurreren in een competitieve markt met privébedrijven. Een overheid moet daarin de rol van een scheidsrechter spelen", zegt hij in het radionieuws.

Maar voor de SP.A en de PS is dit liberale voorstel niet aan de orde. De Vlaamse socialisten stellen voor om de overheidsaandelen van BNP Paribas te verkopen. België heeft toch niets te zeggen aan een Franse bank, klinkt het.

In SP.A-kringen is te horen dat het voorstel een spelletje van de liberalen is. Zo hoeven ze niet te zeggen dat de toplonen bij Belgacom en Bpost boven de 290.000 euro moeten liggen, want in een privébedrijf hoeft de overheid niet te beslissen over toplonen. "Dit is een doorzichtig manoeuvre van de liberalen om: geen kleur te moeten bekennen in het debat over de beperking van de toplonen van de CEO's", zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Groen noemt het "de perversiteit ten top" dat MR-vicepremier Didier Reynders het overheidsaandeel in bedrijven als Belgacom en Bpost wil afbouwen, zodat voor hen geen uitzondering op het loonplafond voor CEO's zou nodig zijn. Groen wil trouwens gewoon een begrenzing van de lonen van topmanagers van overheidsbedrijven.  "De overheid is nog altijd aandeelhouder en kan dus regels opleggen die ze zelf wil",  zegt Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke.

Ook de vakbonden verwerpen het liberale voorstel. Zij vrezen voor de werkzekerheid van het personeel.