Veertig componisten maken muziek voor Filmfestival Gent

Het Filmfestival van Gent blaast dit jaar veertig kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met veertig minuten muziek, gecomponeerd door evenveel gerenommeerde componisten. Het geheel wordt gedirigeerd door Dirk Brossé.
De affiche van de veertigste editie van het Filmfestival van Gent.

De Belgische componist Dirk Brossé is de bedenker van het initiatief. "Wat anders kan je bedenken bij de veertigste verjaardag van Film Fest Gent dan aan veertig bevriende componisten te vragen om één minuut muziek te componeren?", legt hij zelf uit.

Brossé vond het naar eigen zeggen wel een moeilijke opdracht om in één minuut een verhaal te vertellen. "Alsof je aan Michelangelo zou vragen een miniatuur te schilderen op de achterkant van een postzegel, nadat hij de plafonds van de Sixtijnse kapel had beschilderd", klinkt het.

Onder de componisten bevinden zich internationale kleppers als Pino Donaggio, Angelo Badalamenti en Gabriel Yared, maar ook Vlaamse componisten krijgen een plaats, zoals Jef Neve, Wim Mertens en Brossé zelf.

Het concert vindt plaats op 16 oktober om 20 uur in de Handelsbeurs in Gent.

Meest gelezen