Zoek online naar wilsbeschikkingen Britse soldaten WO I

De Britse overheid is bezig met het digitaliseren van de laatste wilsbeschikkingen van meer dan 230.000 soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn. Het titanenwerk moet voor volgend jaar klaar zijn want dan wordt de 100e verjaardag van het begin van de Groote Oorlog uitgebreid herdacht.

Soldaten aan het front hielden hun schrijfsels bij in hun zakboeken of een zak van hun uniform. Die brieven, laatste wilsbeschikkingen en kattebelletjes werden na hun dood door de Britse overheid bijgehouden. In totaal gaat het om meer dan 1.300 dozen die bij een constante temperatuur in een opslagplaats in Birmingham bewaard worden.

Met het oog op de honderdjarige herdenking van de start van de Eerste Wereldoorlog volgend jaar worden alle schrijfsels nu gedigitaliseerd. Naast emotionele laatste brieven en opdrachten aan hun geliefden en familie, zitten er af en toe ook praktische instructies bij zoals van "private" Joseph Ditchburn die schrijft dat hij al zijn kleren en fiets nalaat aan zijn moeder, Mrs. Moralee.

Het online archief maakt deel uit van een groter geheel. Het is de bedoeling om op termijn alle wilsbeschikkingen van in actie gesneuvelde soldaten online te zetten. U kan nu al op zoek gaan in het online archief.