"Cannabis kan groenten- en fruitallergie veroorzaken"

Cannabisgebruik is mogelijk de oorzaak van een allergie voor onder meer citrusvruchten en bepaalde groenten, en misschien ook tabak en latex. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Onderzoek vorig jaar bij 15 patiënten deed al een link vermoeden tussen cannabisgebruik en allergieën die bij ons zeer zeldzaam zijn, zoals een allergie voor citrusfruitsoorten. "Verder onderzoek, op basis van 75 patiënten, lijkt in dezelfde richting te wijzen", zegt hoogleraar Didier Ebo, adjunct-diensthoofd Immunologie en Allergologie aan het UZA.

De oorzaak ligt volgens Ebo mogelijk bij het feit dat er heel wat meer cannabis gebruikt wordt dan vroeger. Bovendien kruist men ook planten om ze krachtiger te maken. Als neveneffect zouden in die planten ook bepaalde eiwitconcentraties mee toenemen. "Het zijn die eiwitten die allergieën veroorzaken", zegt Ebo.

Naast een allergie voor citrusvruchten en bepaalde pit- en steenvruchten lijkt de gevoeligheid volgens Ebo ook uit te deinen naar tabakproducten en latex.