"Chemische aanval is uitdaging voor de wereld"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gereageerd op de vrijgave van Syrië-documenten door zijn veiligheidsdiensten. Hij zei dat hij nog geen beslissing heeft genomen over een militair antwoord op de chemische wapenaanval door het Syrische regime maar benadrukte dat de VS een wereld waar "vrouwen en kinderen vergast worden, niet kunnen accepteren."
AP2013

"Dit soort aanval is een uitdaging voor de wereld", zei Obama en hij noemde de aanval met scheikundige wapens in Syrië een bedreiging voor nationale veiligheid van Amerika, en bondgenoten zoals Israël en Jordanië.

Volgens Obama zijn de Verenigde Staten als wereldleider verantwoordelijk om erop toe te zien dat overheden die verboden wapens gebruiken, rekenschap moeten afleggen. "Heel veel mensen in de wereld vinden dat er iets moet gebeuren aan de situatie in Syrië, maar niemand wil iets doen", aldus Obama.

"Als er geen actie komt tegen het gebruik van chemische wapens, dan sturen we een signaal dat internationale verdragen geen betekenis hebben. De VN-Veiligheidsraad heeft aangetoond dat ze niet in staat is om te handelen", zo zei Obama, die ook benadrukte dat niemand meer beducht is voor een oorlog dan hij.

De Amerikaanse president herhaalde wat hij al eerder zei, dat hij nog geen definitieve beslissing genomen heeft over een interventie in Syrië.

Hij herhaalde ook zijn eigen eerdere woorden en die van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerder vanavond. "De actie zal beperkt en begrensd zijn, er komt geen open engagement of grote militaire operatie."

VN-inspectieteam heeft opdracht beëindigd

Het VN-inspectieteam in Syrië heeft intussen vandaag zijn werk afgerond. De inspecteurs verzamelden vandaag nog "extra stalen en elementen", en bezochten onder meer een militair ziekenhuis in de hoofdstad Damascus om de aantijging van het Syrische regime te onderzoeken dat de rebellen eerder deze maand drie chemische aanvallen tegen hen lanceerden.

Volgens een VN-woordvoerder zullen de inspecteurs zo snel mogelijk naar Syrië teruggaan om bijkomende claims van de inzet van chemische wapens te onderzoeken. Ze zullen onder meer de drie plaatsen bezoeken die op de agenda stonden voor het nieuws van de aanval van 21 augustus bekend raakte. Het is niet duidelijk wanneer hun rapport er komt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had intussen in New York een ontmoeting met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Hij gaf hen meer uitleg over de bevindingen van het inspectieteam in Syrië. Ban heeft morgen ook een ontmoeting met Angela Kane, de VN-verantwoordelijke voor Ontwapening. Kane keerde vandaag uit Damascus terug.