"De trein is vertrokken en gaat aan snelheid winnen"

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) verdedigt in "De ochtend" de onderwijshervorming van de Vlaamse regering. De minister heeft begrip voor de weerstand bij de leerkrachten, "maar de trein is vertrokken en gaat de komende maanden alleen maar aan snelheid winnen".

Uit een enquête van het weekblad Knack bleek vorige week dat een groot deel van de ouders en leerkrachten de onderwijshervorming niet steunt. Van de 1.004 ondervraagde leerkrachten noemt bijna een op de drie zich een felle tegenstander van de hervorming, die onder meer een verbreding van de eerste graad inhoudt.

Er komt een breed basispakket dat voor alle leerlingen gelijk is, naast pakketten die scholen zelf kunnen organiseren om sterke leerlingen uit te dagen en zwakke leerlingen extra te ondersteunen. Vanaf de tweede graad komt er een nieuwe indeling met vijf studiedomeinen.

Smet heeft begrip voor de houding van de leerkrachten. "Het onderwijs moet een beetje conservatief zijn", zegt hij. "Alles wat is opgebouwd in het verleden wordt daar aan mensen overgedragen. Dat je wat trager bent is geen probleem, alleen moet je ook naar de toekomst kijken", zegt hij. Er is geen weg meer terug, benadrukt hij. "De trein is vertrokken en gaat de komende maanden aan snelheid winnen. De tanker is van richting veranderd."

De minister maakte zich sterk dat heel wat directies mee zijn met de hervorming. "Wie de hervorming moet doorvoeren -de onderwijskoepels, de arbeidsmarkt- is mee." Smet krijgt naar eigen zeggen ook veel warme reacties van leerkrachten. En zo klinkt het ook, "het gaat niet over mijn populariteit, het gaat over de kinderen".

De SP..A'er zegt ook dat er nog deze legislatuur een regeling komt voor de zogenaamde zij-instroom van leerkrachten. Smet wil ervoor zorgen dat mensen die pas op latere leeftijd voor een baan als leerkracht kiezen, hun opgebouwde anciënniteit kunnen meenemen.

Smet zegt met nog 8 maanden te gaan in de legislatuur niet neen tegen een tweede termijn als minister van Onderwijs. "De kiezer zal moeten oordelen."