"Ze voelden me, ze hoorden me en ze zagen me"

Karen Hatch was enkele dagen geleden onbezorgd aan het genieten van haar kajaktocht in Monterey Bay, tot ze ineens het gezelschap kreeg van een groep bultruggen. Haar vriend zag alles gebeuren en wist de ontmoeting op de gevoelige plaat vast te leggen. "Het is waarschijnlijk de beste foto die ik ooit heb gemaakt."

Aanvankelijk was haar vriend Giancarlo Thomae - een marinebioloog - er niet gerust op. Niet verwonderlijk, aangezien een volwassen bultrug ongeveer 36.000 kilogram kan wegen. Als die dieren dan op een meter van je komen zwemmen, kan er snel iets mislopen. "Op het moment dat ik de foto nam, was ik bang", geeft Thomae toe in de Amerikaanse pers. "Pas toen ik terug aan land ging, begon het mij te dagen dat ik geweldige foto's had genomen."

Karen Hatch zelf was natuurlijk nog meer onder de indruk van haar ontmoeting met de bultruggen. "Dat zijn enorme dieren en hoewel ze een meter naast mij zwommen, is er geen druppel water in mijn kajak terechtgekomen", aldus de vrouw. "Van die gevoeligheid was ik misschien het meest onder de indruk. Hoe ze me voelden, hoorden en zagen."

Meer dan waarschijnlijk werden de bultruggen aangetrokken door een enorme school ansjovissen die daar op dat moment aan het rondzwemmen was. Op sommige plaatsen is Monterey Bay breder en dieper dan de Grand Canyon.

lees ook