Belg verdient gemiddeld 3.192 euro bruto

Belgen die in de private sector werken, verdienen maandelijks gemiddeld 3.192 euro bruto. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Statistics Belgium die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Bedrijfsleiders verdienen het meest, horecapersoneel het minst.

Voor de berekening van het gemiddelde brutoloon, heeft Statistics Belgium het gemiddelde maandloon van elk beroep in de private sector in ons land op een rijtje gezet.

De cijfers slaan op 2011, het meest recente jaar waarvan data bekend zijn. Bij de berekening is rekening gehouden met overuren en premies voor ploeg-, nacht- en weekendwerk. Vakantiegeld of een dertiende maand zijn niet meegerekend.

Het lijstje levert enkele opvallende conclusies op. Met 8.610 euro hebben bedrijfsleiders het hoogste gemiddelde maandloon. Onder aan de lijst bengelt horecapersoneel met 2.084 euro bruto.

Mensen die in Brussel werken, verdienen met gemiddeld 3.694 euro het meest. Daarna volgen mensen die in Vlaanderen werken (3.129 euro) en mensen die in Wallonië werken (2.989 euro).

De cijfers bewijzen nogmaals dat studeren de moeite loont. Wie geen diploma heeft of enkel een diploma lager onderwijs, verdient gemiddeld 2.517 euro per maand. Mensen met een universitair diploma steken maandelijks gemiddeld 4.944 euro op zak.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft nog steeds overeind. Vrouwen moeten het stellen met 2.995 euro bruto, mannen verdienen 3.258 euro. De kloof zou wel steeds kleiner worden.