Brand in rustoord in Mechelen wellicht te wijten aan sigaret

De brand die gisterenavond woedde in rustoord Battenbroek in Mechelen is wellicht veroorzaakt door een brandende sigaret van een van de bewoners. Dat meldt het parket van Mechelen. Bij de brand raakten 11 bewoners gewond. Eén van hen is er erg aan toe, maar verkeert niet in levensgevaar. Ook vier politieagenten, die tijdens de evacuatie te veel rook inademden, hadden verzorging nodig.

De brand brak rond 22.15 uur gisteravond uit in een van de kamers. Het medisch interventieplan werd afgekondigd en de 62 bewoners werden allemaal geëvacueerd.

De meeste gewonden kampten met ademhalingsproblemen door de rookontwikkeling. Een van hen verkeerde in kritieke toestand, maar ook die persoon is intussen stabiel. De toestand van de vier politieagenten is niet ernstig.

De oorzaak van de brand is wellicht een brandende sigaret van een van de bewoners. "De branddeskundige is niet 100% zeker, maar alles wijst wel in die richting", zegt Nele Poelmans van het parket van Mechelen. "Het vuur is in elk geval ontstaan in de kamer van een bewoner die rookt." Binnen in het rusthuis roken, was hoe dan ook verboden.

FC Walem

De brandweer van Mechelen kreeg bij het blussen bijstand van verschillende korpsen uit de buurt. Door de rook- en waterschade is het rusthuis zeker een tijdje onbewoonbaar. Vijftien bejaarden zijn ondergebracht in twee andere rusthuizen in Mechelen zelf, de grootste groep van 36 bewoners is vannacht overgebracht naar het gloednieuwe woon-zorgcentrum in Zoersel.

Zowat veertig hulpverleners en vrijwilligers hebben geholpen bij de evacuaties, daarbij waren ook een aantal spelers van de nabijgelegen voetbalploeg FC Walem, die mee als eerste ter plaatse waren. "Zij zijn voor mij de helden vandaag van de stad. Ze hebben echt levens gered", is burgemeester Somers vol lof voor hen. De stad Mechelen wil de ploeg zelfs één jaar sponsoren en ze krijgen nu zondag een ereplaats bij de Cavalcade.

Meest gelezen