Cementsector krijgt boete van 14,7 miljoen euro

Drie bedrijven en twee organisaties uit de Belgische cementsector zijn door de Raad voor Mededinging veroordeeld tot een boete van in totaal 14,7 miljoen euro. Tussen mei 2000 en oktober 2003 hebben ze overleg gepleegd om zo concurrentie uit de markt te houden.

De drie bedrijven zijn CBR, CCB en Holcim. Daarnaast zijn ook FeBelCem, de koepelorganisatie van de Belgische cementnijverheid, en het Cric/Occn (Nationaal Centrum van Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek voor de Cementnijverheid) veroordeeld.

Met hun overleg verhinderden ze dat hoogovenslak gebruikt kan worden als ingrediënt van stortklaar beton, in plaats van cement. "Hoogovenslak is een restproduct, en veel goedkoper dan cement", legt Christian Huveneers, ondervoorzitter van de Raad uit. "Ze zullen waarschijnlijk in beroep gaan, maar moeten wel al de boete betalen."

De Raad voor Mededinging startte een onderzoek na klachten van de vennootschap Orcem, dat hoogovenslak produceert. "Bij huiszoekingen werden documenten teruggevonden die wezen op onderlinge afgestemde gedragingen", aldus Huveneers.

Meest gelezen