Destexhe: "Forser optreden tegen criminaliteit in Brussel"

Brussels parlementslid Alain Destexhe (MR) wil dat er forser opgetreden wordt tegen de criminaliteit in Brussel, die volgens hem de laatste tien jaar sterk is toegenomen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gaat het sinds 2012 echter weer de goede kant op met de criminaliteit in onze hoofdstad.

De criminaliteit in Brussel is tussen 2000 en 2011 sterk toegenomen, zegt Brussels parlementslid Alain Destexhe. Zo tonen politierapporten volgens hem aan dat er een toename was met 16,2 procent van het aantal inbreuken tegen de fysieke integriteit, met 19,2 procent van het aantal feiten van slagen en verwondingen en met 10,1 procent van het aantal doodslagen en moorden.

Volgens Destexhe tonen de cijfers aan dat "de overheid faalt in haar opdracht om de veiligheid van de burgers te verzekeren". Het liberale parlementslid pleit daarom voor nultolerantie in de meest gevoelige zones en voor de invoering van snelrecht.

Destexhe wil ook onder meer dat straffen van drie jaar effectief worden uitgevoerd en dat de voorwaardelijke invrijheidsstelling moet worden afgeschaft vooraleer de helft van de straf is uitgezeten.

"Methodologie van Destexhe laat te wensen over"

Burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (FDF) meent alvast dat de methodologie van Destexhe om de evolutie van de misdaad te analyseren, zeer te wensen overlaat. Hij noemt het bijvoorbeeld geen toeval dat Destexhe de cijfers van 2011 hanteert en niet die van 2012, namelijk omdat die van 2011 er een pak slechter zouden uitzien.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) voegt er zelfs aan toe dat sinds 2012 de cijfers dalen. "Mijnheer Destexhe heeft enkel de balans voorgesteld van het liberale beleid op Binnenlandse Zaken. Jammer voor zijn collega's", aldus de minister.