Europese Ariane-raket lanceert succesvol twee satellieten

Een krachtige Europese Ariane-5 draagraket heeft gisteren met succes 2 satellieten gelanceerd van op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Dat heeft het lanceerbedrijf Arianespace meegedeeld. Het gaat om de Eutelsat 25B/Es'hail-1 en de GSAT-7.

De Ariane vertrok gisteren om 22.30 uur Belgische tijd op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana met bijna 9,8 ton aan nuttige lading aan boord.

Zowat 34 minuten later waren beide "passagiers" in een voorlopige geostationaire baan uitgezet. Het gaat om de Eutelsat 25B/Es'hail-1 en de GSAT-7.

Ontwikkeld door het Indiase ruimtevaartbureau ISRO is de 2,65 ton wegende GSAT-7 de eerste volwaardige Indiase militaire communicatiesatelliet. De ISRO zag al 17 van zijn satellieten door Arianespace gelanceerd.

Bouwer van de 6,3 ton wegende Eutelsat 25B/Es'hail-1 was het Amerikaanse SpaceSystems/Loral. Het was de 27e keer dat een Ariane een kunstmaan van Eutelsat in de ruimte bracht.

De satelliet vormt onderdeel van een partnership tussen Eutelsat en het Qatarese satellietbedrijf Es'hailSat. Het is dan ook de eerste telg in een constellatie die deze operator met zetel in Doha in petto heeft.

Voor de Ariane-5 was het een 57e opeenvolgende succes, aldus Arianespace. Het was ook de 215e start van een Ariane.