Iemand een gasmasker?

Syrië en bondgenoten Iran en Hezbollah hebben al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat een interventie beantwoord zal worden met een aanval op Israël. Die mededeling komt niet geheel onverwachts, maar is toch een beetje vreemd, aangezien Israël helemaal geen speler is in de Syrische burgeroorlog. Syrië beschouwt Israël wel als aanstoker van de op til zijnde interventie.
Associated Press / Source : AP

Israël is niet van plan zich te mengen in het conflict in buurland Syrië, behalve wanneer het aangevallen wordt. "Dan slaan we hard terug", aldus Shimon Peres, de Israëlische president.

Terwijl de spanning stijgt en iedereen (zo lijkt het wel) zit te wachten op wat Obama beslist -ingrijpen of niet- is het hier en daar tot opstootjes gekomen bij de verdeling van gasmaskers. Gisteren nog in een shoppingcenter niet ver van waar ik woon in Jeruzalem. Mensen verdrongen zich om een masker te kunnen bemachtigen. Dat heeft niks met paniek te maken, zoals hier en daar te lezen stond, maar alles met het gebrek aan geduld en discipline van de Israëli’s.

De gasmaskers zijn gratis, maar je moet er wel voor in de rij gaan staan en je beurt afwachten. Iets waar de doorsnee-Israëli moeite mee heeft.

Associated Press / Source : AP

Rosj Hasjana

Volgens het Israëlische leger is de kans klein dat Israël aangevallen wordt, ondanks de straffe taal van Syrië en de Iraanse geestelijke leider, Khamenei. Toch hebben duizenden Israëli’s ook vandaag weer urenlang in de rij gestaan voor hun gratis gasmasker. Je bent hier maar beter op het ergste voorbereid.

Binnenkort viert de Joodse gemeenschap Rosj Hasjana, Joods Nieuwjaar, en daarna volgen er nog een paar feestdagen, die het land zo goed als plat zullen leggen. Misschien verklaart dat ook waarom iedereen per se nu een gasmasker wil.

Ik ben er alleszins aan voor de moeite. Ik hoef zelfs niet in de rij te gaan staan voor een gasmasker. Ze zijn niet bedoeld voor buitenlanders en toeristen. Ik zal er eentje moeten kopen.

Associated Press / Source : AP