Ierse dichter Seamus Heaney (74) is overleden

De Ierse dichter Seamus Heaney (74) is overleden. Heaney won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1995. Hij wordt vaak de beste Ierse dichter sinds Yeats genoemd.
Seamus Heaney in 1995 toen hij de Nobelprijs won.

Heaney schreef 13 gedichtenbundels, twee toneelstukken en vier prozawerken over het maken van poëzie. Hij heeft ook een hele reeks vertalingen op zijn naam staan. Nadat hij in 1995 de Nobelprijs won, ging hij over de hele wereld lezingen geven. Tussen 1989 en 1994 onderwees hij poëzie aan de universiteit van Oxford.

In 2006 kreeg hij een beroerte. Sindsdien publiceerde hij nog één bundel die op die ervaringen gebaseerd was, "Human chain". Hij kreeg er de prestigieuze Forward Prize voor, die 10.000 pond waard is. Zelf noemde hij het zijn meest persoonlijke dichtbundel. Heaney sukkelde sinds kort opnieuw met zijn gezondheid en stierf in een ziekenhuis in Dublin.

Noord-Ierland

Seamus Heaney werd op 13 april 1939 geboren in Noord-Ierland. Hij verloor zijn beide ouders op vrij jonge leeftijd en werd opgevoed door zijn oom en tante. In 1957 ging hij Engelse taal- en letterkunde studeren aan de Queen's University in Belfast. Hij studeerde in 1961 af met grote onderscheiding. Hij ging aan de slag als leraar, maar bouwde algauw een veel geprezen carrière uit als dichter.

In 1966 verscheen zijn eerste grote dichtbundel, "Death of a naturalist". Andere bekende werken zijn "Wintering out" (1972), "North" (1975), "Station Island" (1984) en "Seeing things" (1991). Voor de bundel "District and circle" kreeg hij T.S. Eliot Prijs. Heaney was in zijn eentje verantwoordelijk voor twee derde van de verkoop van poëziebundels van levende dichters in het Verenigd Koninkrijk.

Hij beschreef in zijn poëzie vaak zijn directe omgeving, zoals het landelijke leven in Noord-Ierland. Ook de strijd tussen katholieken en protestanten speelde een belangrijke rol in zijn werk.

In 2011 schonk hij zijn collectie literaire documenten aan de Nationale Bibliotheek van Ierland. Heaney was getrouwd en is vader van drie kinderen.

Bekijk het archief van Cobra.be over Seamus Heaney