Lieven Scheire mag optreden in het CERN

Lieven Scheire treedt vanavond op op de eerste Science Stand Up Comedy Night in het CERN in Genève. Het CERN doet onderzoek naar elementaire deeltjes. Scheire zal optreden voor de wetenschappers die in het CERN werken.

"Ik vind optreden voor dit gezelschap sowieso een hele eer, en ik vind het geweldig dat ik dit complex kan bezoeken", zegt Scheire. In het complex zijn verschillende deeltjesversnellers ondergebracht die tot in het diepste van de deeltjes waaruit alles is opgebouwd, willen doordringen. Zo werd recent het higgs-boson of ook wel "godsdeeltje" waargenomen in het CERN.

Scheire laat zich voor zijn optreden betalen in rondleidingen. "Ik bezoek de magnetenhal, het immense computer centre, maar krijg ook toegang tot het CMS (Compact Muon Solenoid). Dit is een van de vier hoofdexperimenten van de deeltjesversneller, en samen met experiment ATLAS de ontdekker van het higgsdeeltje. Dat is allemaal 100 m onder de grond gebouwd, en vrij ontoegankelijk voor gewone stervelingen. Ik kijk er geweldig naar uit.”

De Comedy Night in het CERN is te bekijken via livestreaming op de website van de organisatie.