Man die wilde sterven, kan elk moment uit coma ontwaken

In de zaak waarin het Universitair Ziekenhuis Gent gedagvaard werd om de behandeling van een comapatiënt stop te zetten, mag de behandeling voorlopig worden voortgezet. De man is aan de beterhand en kan elk moment uit zijn coma ontwaken, laat zijn advocaat weten.
IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De man ondernam enkele weken geleden een zelfmoordpoging, en sindsdien wordt hij in een kunstmatig coma gehouden in het Universitair Ziekenhuis van Gent. De patiënt beschikt over een negatieve wilsverklaring, wat wil zeggen dat hij in dat geval elke behandeling weigert.

Ondanks aandringen van de advocaat van de man weigerde het UZ Gent echter om de behandeling stop te zetten. De zaak kwam maandag voor de rechtbank, maar werd meteen weer uitgesteld.

Vandaag werd dan beslist dat de behandeling voorlopig toch mag worden voortgezet. De man is immers aan de beterhand. "Zijn ontwaken is nakend. Dit is niet meer de toestand van 15 augustus. Daarom willen we wachten tot de man zelf zijn negatieve wilsbeschikking kan bevestigen", aldus zijn advocaat in de rechtbank.

Maandag komt de zaak opnieuw voor de rechtbank. De rechter zal dan onder meer een van de behandelende artsen van het Universitair Ziekenhuis ondervragen.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan dag en nacht gratis en anoniem bellen naar de Zelfmoordlijn op 02/649.95.55 of naar Tele-Onthaal op 106. De Zelfmoordlijn is ook via het internet bereikbaar voor een chatgesprek.