Nieuwe klacht tegen gevangenisdirecteur Wortel

Er is een nieuwe klacht ingediend tegen de gevangenisdirecteur van Wortel. De broer van een gedetineerde beschuldigt de 63-jarige blinde directeur van ongewenste seksuele voorstellen. De ex-gedetineerde zelf is intussen overleden.

"De overleden gedetineerde, een jongeman van halfweg de 20 van Noord-Afrikaanse origine, zat in 2010 een tijdlang in de instelling van Wortel na veroordelingen voor drugs en diefstallen", zegt Steven Vancraeyveldt, de advocaat van zijn broer, in Het Laatste Nieuws.

"De directeur beloofde hem over te plaatsen naar de gevangenis in Hoogstraten omdat het van daaruit makkelijker zou zijn om voorwaardelijk vrij te komen." Maar tegenover die gunst stond wel een tegenprestatie. "Hij werd na zijn vrijlating twee keer uitgenodigd door de directeur in Oostende en Antwerpen", vervolgt de raadsman. "Hij nam hem mee naar een hotelkamer en vroeg daar om seks, wat de betrokkene weigerde."

Intussen is het slachtoffer overleden, maar hij had het verhaal over de ongewenste intimiteiten wel aan zijn broer toevertrouwd. En na zijn dood doken ook geschriften op van de jongeman waarin hij de feiten uit de doeken deed. "En daarom besliste de broer om klacht in te dienen", zegt de advocaat.

Het parket van Turnhout was al een onderzoek gestart naar de gevangenisdirecteur na eerdere berichten over mogelijk seksuele handelingen met gedetineerden. De directeur zou hen in ruil een gunstiger regime hebben aangeboden. Ook een vrouw van een gedetineerde zou zijn benaderd door de directeur. Die ontkent alle beschuldigingen.