NMBS-Holding neemt exploitant NMBS over

De Belgische spoorwegen krijgen vanaf 1 januari volgend jaar een nieuwe, tweeledige structuur. Eerder nam de federale regering al de beslissing dat de overkoepelende NMBS-Holding de exploitant NMBS zou overnemen. De raad van bestuur van NMBS-Holding heeft nu akte genomen van de beslissing. Dat bevestigt woordvoerder Leen Uyterhoeven.

De huidige drieledige structuur van de Belgische spoorwegen, verdwijnt vanaf 1 januari 2014. Momenteel is er een exploitant (NMBS), een infrastructuurbeheerder (Infrabel) en een overkoepelende NMBS-Holding. Die laatste neemt de exploitant NMBS over.

Voor de overname rond is, zullen nog heel wat knopen moeten worden doorgehakt. Het gaat daarbij onder meer om hoe de schuld en de verschillende filialen over de nieuwe entiteiten moeten worden verdeeld.

Omdat de minimale goedkeuringstermijn van de Europese Commissie twee maanden bedraagt, moet over de financiële plannen op 11 oktober ten laatste een beslissing zijn gevallen.

Europa zal zich immers over een aantal thema's moeten uitspreken. Dan gaat het vooral over de schuldverdeling. De nieuwe structuur zal ook conform de Europese regelgeving moeten zijn.