Nog heel het weekend hinder voor treinverkeer in Kortrijk

Treinen die via Kortrijk rijden, zullen wellicht nog het hele weekend vertraging oplopen. Dat is een gevolg van een treinontsporing vanmorgen in het station van Kortrijk. Daarbij vielen geen gewonden, maar de schade aan de sporen en de leidingen is wel aanzienlijk.
LID SOFAM

Het incident gebeurde rond 8.20 uur vanmorgen. Toen een trein het station uitreed in de richting van Rijsel, raakten de laatste twee wagons uit de sporen.

Er waren op dat moment een twintigtal reizigers aan boord van de trein. Niemand van hen raakte gewond. De passagiers werden naar het stationsgebouw van Kortrijk gebracht.

Door het ongeval was een tijd lang geen treinverkeer mogelijk vanuit Kortrijk richting Moeskroen en Rijsel. Intussen is de verbinding tussen Kortrijk en Moeskroen opnieuw hersteld. Mensen die naar Rijsel moeten, wordt aangeraden via Doornik te reizen.

Volgens de eerste vaststellingen van Infrabel is de trein door een probleem met een wissel ontspoord. Het is nog niet duidelijk of het om een menselijke fout gaat of niet. De omvang van de schade is groot. De trein raakte onder meer een wissel en een seinkastje (foto onder). 

Plaatsvervangend burgemeester van Kortrijk Wout Maddens bevestigt dat de bovenleiding en de elektrische kasten zwaar beschadigd raakten. Ook de sporen en de wissels zijn stevig verwrongen. 

Spoorwegbeheerder Infrabel hoopt dat alles zal zijn herstel tegen de ochtendspits van maandag. Omdat maar 2 van de 8 sporen vrij zijn, zullen de treinen nog een hele tijd met een half uur tot een uur vertraging rijden. De kans is groot dat de hinder nog het hele weekend duurt.

LID SOFAM

Een aantal zaken die de trein geraakt heeft, zoals een stuk van een wissel en een seinkastje. (Foto JVK - Henk Deleu)